Cégbelistázás

Cég belistázása hálózatokba

 

A cégbelistázás többnyire annyit jelent, hogy egy cég jogot vásárol, egy tradicionális  vagy multinacionális áruházláncban, vagy szerződik erre a jogra.

Ez annyit tesz, hogy forgalmazhatja a termékeit ezekben a kereskedelmi egységekben.

Tradicionális hálózatokban, tovább kell lépni a régiókhoz, ahol további belistázásra lehet szükség.

E-jog megszerzése, még nem jelenti azt, hogy korlátlan számú terméket vihet be a boltegységekbe, vagy a hálózatba. Ezen felül, a termékeket is be kell listázni. Ez általában EAN kódonként történik .

 

 

Ezután történhet a termékek fizikai bekerülése.

Multinacionális áruházláncoknál hasonló a helyzet, ott azonban kimaradnak a régiók. A multinacionális láncoknál is vannak azonban olyan változatok, ahol több lánc tartozik egy céghez – pl. :Cora, Match, Profi, vagy Spar, Kaiser’, Interspar. Ezeknél van egy központ, ahova a többi lánc tartozik. Ezeknél hasonlóan mint a régióknál külön bekerülési megállapodás szükséges.

A központokban – általában – minden részlegnél van külön beszerző, aki a beszállítókkal tartja a kapcsolatot, rendel, szervezi az akciókat. Bár nem mindenhol van így, de nagy többségében ők szerződnek a beszállítókkal. A régió rendszerű hálózatoknál is vannak beszerzők, de vannak olyan láncok, ahol – pl.: Tesco, Cora stb. – áruházanként is vannak beszerzők. Bár nekik néha kisebb a kompetenciájuk, többnyire csak a központilag szerződött partnerektől rendelhetnek.

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!